Русия споделя принципните подходи на африканската мирна инициатива за разрешаване на

...
Русия споделя принципните подходи на африканската мирна инициатива за разрешаване на
Коментари Харесай

Лавров: Русия споделя подхода на африканската мирна инициатива

Русия споделя кардиналните подходи на африканската мирна инициатива за разрешаване на рецесията в Украйна, които съответстват с предложенията на Китай. Това съобщи съветският външен министър Сергей Лавров, представен от " Интерфакс ".

" Африканските страни акцентират, че тази самодейност не се конкурира с други. На първо място, те акцентираха 12 точки от позицията на КНР, която беше показана преди няколко месеца и откроиха тези елементи, които са близки до тях - в света няма двойни стандарти, че всички правила на Хартата на Организация на обединените нации в тяхната целокупност, в цялата им взаимовръзка се съблюдават и ползват, че няма едностранни наказания, тъй че сигурността е неделима в световен мащаб. Именно тези кардинални подходи споделяме ", сподели Лавров пред кореспонденти в събота.

По думите му съветската позиция е била изказвана нееднократно и в тази ситуация Русия няма какво да крие. " За разлика от нашите някогашни западни сътрудници, ние не принуждаваме никого да съблюдава каквито и да било ограничаващи ограничения против страни, които не споделят нашата позиция ", акцентира министърът.

Лавров означи, че партньорите на Руската федерация от Африканския съюз са посочили разбиране за същинските аргументи за украинската рецесия.

" Основният извод съгласно мен от днешния диалог е, че нашите сътрудници от Африканския съюз демонстрираха схващане за същинските аргументи за рецесията, която беше основана с напъните на Запада, и демонстрираха схващане, че е належащо да излезем от тази обстановка въз основа на справяне с тези съществени аргументи, въз основа на създаването на специфични съответни дейности за унищожаване на тези аргументи, аргументите, които подкопават и подкопават справедливата сигурност на европейския континент в продължение на доста години ", сподели той.

Лавров също обърна внимание на позицията на Китай, като напомни, че след посещаване в няколко страни, в това число Русия, специфичният делегат на Китай в Берлин сподели, че Пекин " е заинтригуван европейските страни да извърнат внимание на корените на този спор и да се съсредоточат върху премахването на същинските дълбоки аргументи за това, което се случва и ще обезпечи обективна, постоянна европейска архитектура за сигурност. "

" Точно към това се стремим дълги години, както преди държавния прелом в Украйна, по този начин и след него, когато имаше вяра за осъществяване на Минските съглашения ", акцентира съветският външен министър.

Припомняме, че в събота африканските водачи се оповестиха за мирни договаряния Русия-Украйна.

Африканската делегация желае да насърчи Русия да стартира договаряния с Украйна. Това заяви в събота в Санкт Петербург президентът на Коморските острови и ръководител на Африканския съюз (АС) Азали Асумани.

" Ние дойдохме да ви изслушаме и посредством вас да чуем гласа на съветския народ. Бихме желали да ви насърчим да влезете в договаряния с Украйна, сподели той, обръщайки се към съветския президент Владимир Путин. Войните постоянно са имали ужасни последици. Kолкото по-дълго не престават, толкоз по-дълбоки и по-тежки са следствията им. Украинската рецесия визира освен две другарски прилежащи славянски страни, само че и целия свят. Тя визира африканския континент. Тя провокира невиждани проблеми в региона на хранителната и енергийната сигурност ", акцентира ръководителят на Апелативен съд.

Според него, те са поели такава задача, тъй като като африканци " са очевидци на доста спорове ". " Именно посредством разговор и договаряния можем да разгадаем този проблем. Бихме желали да споделим нашия опит с вас, с цел да намерим позитивен излаз от тази рецесия. Посредничеството на Африка ще бъде ходатайство за мир, увери Асумани. Ние, държавните глави на Африка и представителите на африканския континент, се надяваме, че ще следвате кротичък път и сме подготвени да подкрепим вашите старания в това отношение ", приключи той.

Руската федерация почита позицията на Африка в интерес на спокойно споразумяване на спорове, по-справедлив международен ред. Това съобщи в отговор съветският президент.

" Искам да подчертая, че Русия почита кардиналната позиция на африканските страни в интерес на поддържането на световната и районна непоклатимост и сигурност, мирното споразумяване на споровете и образуването на по-справедлив модел на интернационалните връзки ", сподели Путин.

Посещението в Украйна и Русия на африканска делегация от водачи на седем страни от континента е едно от най-загадъчните събития през седмицата.

Президентите на Южна Африка, Сенегал, Замбия и Коморските острови, председателстващи Африканския съюз, бяха в Киев в петък, с цел да се срещнат с Владимир Зеленски. Те бяха съпроводени и от представители на по-ниско равнище от Египет, Уганда и Република Конго.

Днес делегацията дойде в Санкт Петербург за среща и диалози с съветския президент Владимир Путин.

Много специалисти считат, че това посещаване е на първо място извънредно, защото от началото на въоръжения спор в Украйна множеството африкански страни заемат или неутрална, или просто проруска позиция.

Когато украинският президент Зеленски посредством видеовръзка се обърна към Африканския съюз през юни предходната година, единствено няколко страни участнички бяха показани от висши ръководители, а доста от тях се ограничиха до дипломати не на най-високо равнище. Това съгласно някои анализатори беше направено чисто демонстративно.

Някои наблюдаващи считат, че визитата има значително украсителен темперамент: управлението на изброените африкански страни се стреми да освети ролята си на медиатор и миротворец наред с Китай, Турция и папата, преди украинските въоръжени сили да обезсмислят всевъзможни посреднически задачи.

Някои специалисти яростно нарекоха пътуването на делегацията до Киев и Москва финален късмет за положителни фотоси.

В реалност обаче африканският континент пострада доста от войната в Украйна, основно заради рестриктивните мерки върху износа на украински храни и торове и антируските наказания, които затрудняват доставката на същите артикули непосредствено от Русия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР